null

Borstzelfonderzoek

In 5 stappen!

Het is verstandig om af en toe je borsten te controleren, zodat je je lichaam beter leert kennen. Hierdoor kun je gemakkelijker een verandering in een vroeg stadium ontdekken. Pink Ribbon heeft een checklist gemaakt die bestaat uit 5 stappen, door deze stappen te volgen kan iedere vrouw zelf thuis een borstonderzoek doen.

Waar let je op bij borstzelfonderzoek?
Borsten ontwikkelen zich een leven lang. Op je 20e zien ze er anders uit en voelen ze anders dan op je 50e. Borsten hebben in elke levensfase hun specifieke kenmerken. Borstzelfonderzoek is een prima manier om je borsten goed te leren kennen. Als je zo nu en dan borstzelfonderzoek doet, raak je vertrouwd met je borsten en merk je veranderingen sneller op.

Waar let je op bij borstzelfonderzoek?

 1. Ongewoon knobbeltje in de borst
 2. Deukjes of kuiltjes in de huid
 3. Veranderingen van de tepel met verschijnselen als roodheid, schilfertjes of eczeem
 4. Ingetrokken tepel
 5. Verdikt strengetje naar de tepel
 6. Vocht uit de tepel (bruin of bloederig)
 7. Borst voelt warm aan en is rood gekleurd
 8. De huid van de borst ziet er afwijkend uit, als een soort sinaasappelhuid
 9. Pijn in de borst op een plek waar ook het klierweefsel anders aanvoelt
 10. Huidzweertje dat niet goed geneest

Als je ervoor kiest je borsten zelf af en toe te controleren, dan kun je dat het beste doen 1 week ná je menstruatie. Borsten zijn dan over het algemeen minder gezwollen dan voor de menstruatie.
Wat is normaal? Om te kunnen herkennen wat verdachte veranderingen zijn, is het belangrijk dat je van je borsten weet wat normaal is. Het is bijvoorbeeld gewoon wanneer de ene borst iets groter is dan de andere. Bij sommige vrouwen zijn van jongs af aan al een of beide tepels ingetrokken. Wanneer je jouw borsten bevoelt, kan het onder de huid wat hobbelig aanvoelen. Dit is normaal en wordt veroorzaakt door het klierweefsel in de borst. Houden veranderingen in de borst langere tijd aan, trek dan aan de bel bij je huisarts.

Borstzelfonderzoek – Hoe doe je dat?
Borstzelfonderzoek is in 5 stappen onder te verdelen, een visuele check, een tepel check en 3 soorten bewegingen:

 1. Visuele check
 2. Ga voor de spiegel staan of zitten met je armen ontspannen langs je lichaam en bekijk je borsten nauwkeurig. Zijn er veranderingen te zien: In grootte of vorm, aan de huid, aan de tepel. Leg vervolgens je handen achter je hoofd en kijk opnieuw of één van de genoemde veranderingen te zien is.

 3. Tepel check
 4. Controleer zowel bij staand als liggend borstzelfonderzoek de tepel en het gebied eromheen. Als je de tepel rustig een beetje naar voren trekt, moet deze soepel meegeven.

 5. Circulaire bewegingen
 6. Leg je rechterarm achter je hoofd en leg je linkerhand op je rechterborst. Let erop dat de borstpier ontspannen is. Deel in gedachten je rechterborst in vieren. Onderzoek achtereenvolgens de vier gedeelten van je borst. Begin rechtsboven, ga vervolgens naar rechtsonder, dan linksonder en eindig linksboven. Maak met de 4 gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van je borst naar de tepel toe. Beweeg rustig met wat lichte druk. Controleer ook de tepel en het gebied eromheen.

 7. Bewegingen van boven naar beneden
 8. Leg je rechterarm achter je hoofd en leg je linkerhand op je rechterborst. Let erop dat de borstpier ontspannen is. Onderzoek je borst met bewegingen van boven naar beneden. Maak met de 4 gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van de onderrand borst naar de bovenrand van je borst. Deze bewegingen herhaal je 3 keer waarbij je verschillende punten van druk uitoefent: licht, gemiddeld en zwaar.

 9. Wigvormige bewegingen
 10. Leg je rechterarm achter je hoofd en leg je linkerhand op je rechterborst. Let erop dat de borstspier ontspannen is. Onderzoek je borst met bewegingen vanaf de tepel naar buiten. Maak met de 4 gesloten en gestrekte vingers van je rechterhand kleine ronddraaiende bewegingen van de rand van je tepel naar de buitenranden van je borst. Deze wigvormige bewegingen herhaal je 3 keer waarbij je verschillende punten van druk uitoefent: licht, gemiddeld en zwaar.

Bron: Pink Ribbon